Angst om te Falen: 5 Manieren om Los te Breken

Inspiratie en Motivatie

2  comments

 

 

Vraag jezelf eens: wat staat er in de weg om je passie te vinden, je doelen te behalen en je dromen te leven?

Misschien is je eerste ingeving: geld, tijd, onduidelijkheid, gebrek aan vaardigheden, of niet genoeg motivatie. Maar als je echt eerlijk met jezelf bent, dan komt het allemaal neer op angst.

Angst om te falen.

Angst voor verlies.

Angst voor afwijzing.

Angst dat je gewoon niet dát in huis hebt, om het te realiseren.

Als je denkt dat je hierin de enige bent, wees gerust, dat ben je niet. En als je denkt dat de succesvolle mensen om je heen, een of andere geheime formule of genetische kwaliteit hebben; dat hebben ze niet.

Ok, natuurlijk zijn er die mensen die van nature meer vertrouwen uitstralen, of kansen en hulpbronnen hebben, die jij niet bezit. Maar daarentegen, misschien heb jij wellicht kwaliteiten, vaardigheden en hulpbronnen die zij niet hebben.

Hoe komt het dan, dat sommigen hun doelen en dromen weten te realiseren, terwijl anderen vast blijven zitten? Zijn die zonder angst? Hebben zij een garantie op succes? In beiden gevallen is het antwoord ‘nee’.

Angst en risico zijn inherent verbonden aan vrijwel alles wat je zult ondernemen. Iedereen ervaart weleens vrees voor iets, of twijfelt over zichzelf wanneer ze hun doelen willen bereiken. Het verschil is, dat diegenen die hun doelen realiseren één ding anders doen, terwijl zij die vast blijven zitten, dat niet doen of kunnen.

Succesvolle mensen hebben geleerd om de ongemakken van angst en onzekerheid te accepteren, en, ondanks deze gevoelen, actie nemen.

Angst, twijfel over jezelf, en onzekerheid over toekomstige successen zijn diepgewortelde gevoelens, die vol zitten met een oneindige voorraad munitie, die zich presenteren als gedachten die allemaal beginnen met ‘Wat als…?’

Wat als ik de verkeerde keuze maak?

Wat als ik mijn baan of relatie verlies?

Wat als ik al mijn geld kwijtraak en dakloos wordt?

Wat als ik mezelf voor schut zet en stom overkom?

Wat als ik afgewezen wordt?

Wat als ik niet slim genoeg of niet goed genoeg ben?

Deze ‘What ifs’ zijn erop gericht om je neer te halen en je zelfvertrouwen, je besluitvaardigheid en je motivatie te verwoesten. Ze halen sterke gevoelens van ongemak naar boven, zodat de negatieve gevoelens krachtiger worden dan de realiteit zelf. En hoewel ‘What ifs’ je kunnen helpen om bepaalde risico’s nader te onderzoeken, uiteindelijk groeien ze vaak buiten proporties en snoeren ze je vaardigheid, om stappen voorwaarts te nemen, in de kiem.

Als je faalangst hebt dat je tegenhoudt, dan zijn hier 5 manieren om los te breken en actie te nemen.

 

  1. Realiseer dat angst enkel een gevoel is

Angst zelf kan je geen pijn doen. Het is simpelweg een mechanisme om je te waarschuwen voor wat er gaat komen, en je helpt om tot actie over te gaan. Angst om te falen echter, is er niet op gericht om je te waarschuwen voor gevaar; het is een waarschuwing voor een gefabriceerd resultaat dat ergens verder in de toekomst ligt.

Stap buiten je gevoelens van faalangst en observeer ze eens.  Zie ze als geroutineerde gedragingen en reacties op negatieve gedachten en overtuigingen. Aanschouw ze als tijdelijke manifestaties van je bewustzijn, maar niet de realiteit zelf. Wanneer je ophoudt jezelf te identificeren met je angst, ontkracht je ook de gevoelens.

  1. Onderzoek het risico dat je angst uitlicht

Een klein beetje angst is niet slecht. Wanneer je een verandering maakt, een doel nastreeft of een droom wilt realiseren, dan is het goed om op een gecalculeerde wijze de risico’s te onderzoeken. Afhankelijk van je doel is het belangrijk om ijverig hierin te zijn. Met educatie kom je in ieder geval een heel eind.

Zoek mensen die succesvol zijn in wat jij wilt gaan doen. Leer wat zij gedaan hebben om hun doelen te realiseren. Ontdek welke obstakels en moeilijkheden zij moesten overkomen. Zoek uit welke specifieke vaardigheden, training en hulpbronnen zij gebruikten.

Naarmate je meer informatie verzamelt, kun je makkelijker de risico’s inschatten en voor jezelf bepalen of deze acceptabel zijn.

  1. Neem kleine overzichtelijke acties

Zelfs als je de mogelijke risico’s op een rijtje zet, moet je uiteindelijk toch actie ondernemen om te weten te komen wat je kunt verwachten in het naderen van je doel. Vaak voel het, dat als we iets beginnen, we er verplicht aan zijn om die specifieke route te volgen en dat we eraan gecommitteerd moeten zijn aan die specifieke keuze of route – en dus voelt het als of  we er aan vast zitten en dus helemaal niet beginnen.

Toch kun je genoeg kleine stappen nemen in de richting van je doel zonder dat je daarmee je veiligheid op het spel zet. Sterker nog, het balletje rollende krijgen is vaak genoeg om je angsten te minimaliseren.

Maak een lijst van elke actie die je moet nemen om je doel te realiseren of om het proces te beginnen. Breek elke actie op in kleinere acties. Neem één actie per dag of doe er een paar per week, blijf je gevoel over hoe je je voelt over je doel, volgen en of je al dan niet meer input moet geven.

Onthoud dat competenties en kleine successen essentieel zijn om faalangst de baas te blijven. Wanneer je actie neemt en de nodige vaardigheden beter in de vingers krijgt, zul je ook meer zelfvertrouwen creëren over de mogelijkheid van succes.

  1. Verwacht dat angst zal pieken bij grote hindernissen

Sommige kleine acties die je zult nemen hebben verwaarloosbare risico’s. Stel bijvoorbeeld, dat je een carrièreshift wilt makken, dus je begint met het onderzoeken van andere carrièremogelijkheden. Je maakt je CV op orde, je volgt een training, je doorzoekt het internet. Geen van deze acties voelen dreigend aan voor je zekerheid.

Maar dan komt het moment om van je huidige baan weg te stappen of een flink pak geld moet uitgeven om je graad te behalen. Nu maak je een commitment dat potentieel negatieve consequenties kan hebben. Er is meer risico bij betrokken, en je voelt de angst om te falen in een veel grotere mate.

Als je ijverig genoeg bent geweest, de ‘voors en tegen’ tegen elkaar hebt afgewogen, en advies hebt ingewonnen van anderen, die het pad al bewandeld hebben, en alles wijst in de richting van actie, dan is het tijd om, ondanks je angst, door te stappen. Ik vergelijk het vaak met de tijd dat we als kind op de hoge springplank stonden en naar beneden tuurden – bang om die sprong te nemen, en tegelijkertijd wetende dat andere het gedaan, en overleefd hebben. Face your fears, and do it anyway.

Dit is het moment waarop je je adem moet inhouden, ogen moet sluiten, en springen. Het vergt wilskracht en vastberadenheid om de sprong voorwaarts te nemen wanneer een deel van je ‘Draai om!’ schreeuwt. Maar iedereen die ooit een doel bereikt heeft en iets belangrijks bereikt heeft, heeft dit moment ervaren.

  1. Herkader je perceptie van succes en mislukking

Het lijkt alsof succesvolle mensen hun doelen met gemak bereikt hebben. Toch, als je wat dieper graaft, dan zie je dat er genoeg mislukkingen aan voorafgegaan zijn voordat ze hun successen behaald hadden.

Sterker nog, mislukking is een opstapje naar succes. Echt succes groeit op de rijke voedingsbodem van kennis en ervaring van mislukkingen

In plaats van mislukking als een aanklacht tegen je karakter of een statement over je  vaardigheden te zien, verwacht en accepteer mislukking als onderdeel van je reis naar succes. Natuurlijk willen wel allemaal de top zonder ongenoegen of moeilijkheden toebereiden, maar dat gebeurt zelden. Er zijn te veel variabelen en onverwachte uitdagingen die onderweg ons pad kruisen.

Werkelijk succes heeft meer te maken met hoe je de reis benadert, dan het uiteindelijke resultaat. Zie je het leven als een avontuur en elke dag als een bestemming, dan zal er niet zoveel aan de grote successen onderweg hangen.

Cherish the chase as much as you treasure the trophy.

Vraag jezelf elke dag: Heb ik vandaag gedaan wat ik van plan was te doen? Heb ik het naar mijn zin gehad? Heb ik iets geleerd? Creëer zoveel mogelijk dagen waarop je deze vragen met “ja” kunt beantwoorden, en je zult succesvol zijn in het leven.

 

Angst om te falen hoeft je niet tegen te houden in het bereiken van je doelen en successen. Hoewel het altijd in meer of mindere mate aanwezig kan zijn, is faalangst goed te managen en onder controle te houden; in ieder geval genoeg om je in staat te stellen acties te nemen.

Onderzoek je risico’s, creëer kleine successen, en werk aan je competenties, en het zal je de brandstof en motivatie geven die je nodig hebt om stappen voorwaarts te zetten en momentum te creëren.

Heb jij een angst om te falen? Ziet het eruit als een legitieme angst of is het een resultaat van negatief denken en twijfel over jezelf? Deel alsjeblieft jouw ervaringen in het commentaarveld hieronder.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit artikel met anderen en laat ze profiteren van deze informatie. Klik daarom hieronder op de sociale mediaknoppen.

 

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • charline schreef:

    negatief denken en geen zelfvertrouwen hebben

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!