16 Tips om Jezelf te Zijn bij Anderen

Inspiratie en Motivatie

3  comments

Compleet bij jezelf blijven in gesprekken,

Kritiek moeiteloos van je schouders laten glijden,

Heel relaxed blijven in moeilijke situaties.

Wie wil dat nou niet?
De vraag is: hoe bereik je dat?

De zenmeester gaat met 7 leerlingen de tuin in. Ze blijven stilstaan bij een struik met prachtige bloemen, waar de dauwdruppels nog op zitten. Elke leerling ziet een andere kleur in de dauwdruppels, en ze raken bijna slaags. De zenmeester spreekt: "Samen vormen jullie 1 geheel. Weet voor jezelf jouw gelijk, maar iedereen is anders. Samen vormen alle gelijken de hele waarheid". 

16 Tips om jezelf te zijn en te blijven bij anderen:

1. Andere mensen zijn altijd anders dan dat jij bent. Ook al maak je

onderdeel uit van een groep, dan nog is het meer een 'toevallige' samenkomst van verschillende individuen. Met iedereen zijn eigen motivatie waarom ze onderdeel uitmaken van de groep.

2. De 1/3, 1/3, 1/3-regel. Het zou soms fijn zijn als alle mensen elkaar heel

goed snappen. Echter, van de mensen die je ontmoet zul je met 1/3 een grote klik hebben doordat je een gemeenschappelijke deler vind in je overtuigingen. Met 1/3 voelt het 'wel oké' en de laatste 1/3 zijn personen waar je nauwelijks aansluiting mee zult vinden.

3. Om heel rustig te blijven in gesprekken helpt het enorm om begrip te hebben voor iemands achtergrond. 

Zelfs in 1 gezin heeft elk gezinslid weer een andere visie op hoe situaties in het gezin hebben plaatsgevonden. Maar ook in een relatie, een vriendschap, of in het team van je werk.

4. Ontvang complimenten, wijs ze niet af.

Je bent ze altijd waard!

5. Kritiek is als een cadeautje.

Pak het uit, en bedenk dan wat je ermee wilt doen. Je kunt het naast je neerleggen, of je gebruikt het en geniet er echt van. Het mag allebei! Je hebt een keuze.

6. Wees eerlijk naar jezelf, en naar anderen.

Hiermee lukt het pas echt goed om jezelf te zijn in een gesprek. Wat voel je precies als iemand iets zegt. Wat doet het met jou? Benoem dit gevoel, wees eerlijk. Door je gevoel te ontkennen, ontken je jezelf. Erken wie jij bent. Dat kan de ander niet voor jou doen, alleen jij zelf kunt dit doen.

7. Wees je bewust van je grenzen.

Je hebt er recht op je grenzen aan te geven. Ga eens op onderzoek uit waar jouw grenzen liggen. Ga er voor de grap eens overheen, en kijk wat er gebeurt. Ah, daar was je grens! Al spelenderwijs wordt het steeds makkelijker om duidelijk aan te geven wat voor jou prettig voelt, en wat niet.

8. Wees in een gesprek voor 70% bij jezelf, en voor 30% bij de ander.

Zo geef je de ander de ruimte. Hoe doe je dat? Door bij jezelf telkens te denken: Hoe voel ik me? Hoe zit ik of sta ik? Waar heb ik nu behoefte aan? En verwerk dit in je gesprek. Als jij je goed voelt, zal de ander zich ook goed voelen.

9. Denk voor jezelf, en niet voor de ander.

Je kunt nooit precies weten hoe de ander zich voelt. Als je een idee krijgt waar de ander mee zit in het gesprek, check dit dan door bijvoorbeeld op te merken: "Jij zegt nu dat jij dit heel graag wilt, maar ik merk ook veel aarzeling in je stem." Laat de ander conclusies trekken, doe dit nooit zelf.

10. Elke ontmoeting heeft een (hoger) doel.

Uit vriendschappelijke ontmoetingen kan inspiratie volgen om je hart achterna te gaan. Moeilijke gesprekken bieden je de kans om beter met jouw uitdagingen om te gaan. Of je weg te krijgen bij een richting die niet bij je past. Achteraf blijkt vaak dat het ergens goed voor is geweest.

11. Maak het jezelf gemakkelijk.

Stel jezelf open voor hoe jij je voelt in het gesprek. Krijg je vermoeide benen? Geef dit aan en nodig bijvoorbeeld de ander uit om te gaan zitten. De ander is er niet bij gebaat als jij je groot houdt in het gesprek. Dan spiegel je diegene iemand anders voor. Wees eerlijk. Je wordt er meestal niet op afgestraft, integendeel, mensen zullen er respect voor hebben. En als dat wel gebeurt, dan ben je in ieder geval voor jezelf opgekomen.

12. Zeg eerlijk nee: en kijk wat er gebeurt.

Meestal blijkt dat je het gewoon overleeft. Ongelooflijk. 🙂 Er ontstaat zelfs respect dat jij dat gewoon durft te zeggen. Hierdoor kunnen anderen pas weten wat prettig is voor jou. Dit betaalt zich in de toekomst op een positieve manier uit. En zo niet, dan weet je meteen wat je aan iemand hebt. Je hebt recht op je gevoel.

13. Laat je vooroordelen los over de andere persoon.

Dit kleurt het hele gesprek. Probeer zoveel mogelijk met een leeg hoofd in een gesprek te zitten. Uiteraard kunnen vooroordelen worden bevestigd, maar misschien word je juist wel verrast, of ontdek je een nieuwe kant in iemand. Wees telkens een ontdekkingsreiziger.

14. Vertrouw op je intuïtie wanneer het juist moment is aangebroken om jouw idee neer te zetten.

Doe dit niet uit angst, maar vanuit je sensitiviteit. Vaak weet je het ergens prima.

15. Sluit vriendschap met jezelf, ongeacht je onvolkomenheden.

Dit is heel erg belangrijk in de druk-druk-druk-wereld van vandaag de dag. Een goede relatie met jezelf zorgt ervoor dat je een veel betere relatie met anderen kunt hebben. En je kunt pas van jezelf of de ander houden, in de mate dat je gekend wordt, in alles wie jij bent. Laat dat toe, ga op ontdekkingstocht hoe jij in elkaar zit.

16. Wees dankbaar voor wie je bent, voor je leven, voor je gezondheid, voor de liefde van iedereen om je heen.

Wees dankbaar voor je gesprekspartner.

Ik wens je hele mooie gesprekken toe, die je energie opleveren!

Warme groet,

Margaretha

(die de laatste tijd steeds meer kan genieten van allerlei soorten gesprekken, van diepe gesprekken tot koetjes en kalfjes gesprekken. En die nu na gaat denken waarom het nou toch koetjes en kalfjes gesprekken heet).

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken. 


Tags

communicatie tips, compliment, dankbaarheid, grenzen aangeven, hoger doel, je grenzen aangeven, je op je gemak voelen, jezelf zijn, jezelf zijn bij anderen, kritiek, nee zeggen, relaties


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Margaretha

Over de auteur

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Annemieke Poffers schreef:

    Top

  • Margaretha schreef:

    Beste M. Walraven,

    Wat een mooie vraag stel je!
    Als ex-burnouter kwam ik laatst tot de volgende conclusie:

    Als je overspannen raakt, of burnout, geeft dat de noodzaak aan om een transformatie door te gaan. Het is een noodkreet van je ziel om 1 of meerdere aspecten in je leven te veranderen, zodat je veel dichter bij jezelf komt. Hierdoor krijg je meer energie maar word je vooral veel gelukkiger. Nu durf je vaak pas beslissingen te nemen die je daarvoor niet durfde te nemen. Omdat je heel veel bevestiging nodig had, of omdat je je gevangen voelde in de situatie. Na een burnout heb je jezelf vaak veel beter leren kennen, stel je grenzen (je moet wel, anders beland je opnieuw in zo’n situatie), en dat heeft een behoorlijke impact op hoe je je leven leeft.

    Ken of ben je iemand die nu vlak daarvoor of er net in zit, weet dat er hoop is en dat het na een tijd allemaal beter wordt. Juist veel beter dan daarvoor. Het belangrijkste is om te accepteren dat de situatie is zoals deze is. Niks meer en niks minder. Laat je weerstand los en ga aan de slag met je herstel. Dan heb je de moeilijkste hobbel wel zo’n beetje gehad. Burnout overkomt vooral mensen die heel erg hard hun best doen. Bedenk dus goed dat je niet hebt gefaald, juist het tegenovergestelde.

    Ben je de partner of vriendin van een (bijna) overspannen geliefde of vriend(in)? Zorg goed voor jezelf. Denk maar aan de uitleg van de stewardess in het vliegtuig. Doe eerst zelf een zuurstofmasker op, dan kun je de ander beter helpen. Dus als je het zwaar vindt, zoek zelf ook hulp, praat erover, blijf leuke dingen doen. Zo trek je het beter. Voor de mensen eromheen is het ook een heel zwaar proces.

    Warme groet,

    Margaretha

  • m. walraven schreef:

    Ik ben benieuwd naar jouw drijfveren. Wat heb je gevonden na je burnout?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!